top of page
Foto van schrijverAndré Gerardus Zwanenburg

Cacao en Ademcirkels: Alles wat je moet weten


Als je ooit hebt deelgenomen aan een ademcirkel, ben je waarschijnlijk bekend met de diepe heling die kan plaatsvinden. Maar wat als je cacao toevoegt aan deze ervaring? Bij Holistisch Dromen combineren we ademwerk vaak met ceremoniële cacao, en dat maakt de ervaring alleen maar krachtiger. In deze blog wil ik je meenemen in waarom deze combinatie zo bijzonder is, wat je kunt verwachten, en hoe het je kan helpen om dieper contact te maken met jezelf.


Een kopje rauwe cacao op een houten tafel, gebruikt voor een spirituele ceremonie en hartopenend ritueel.

Wat is Ceremoniële Cacao?

Ceremoniële cacao is geen gewone chocolademelk. Het is een puur, rauw product dat traditioneel wordt gebruikt in rituelen en ceremonies. In tegenstelling tot de bewerkte cacao die je in de supermarkt vindt, wordt ceremoniële cacao op een manier bereid die de actieve bestanddelen intact houdt. Deze cacao bevat theobromine, een stof die een zachte energieboost geeft, het hart opent en emoties naar de oppervlakte kan brengen.

Het is al eeuwenlang een heilige plant in Midden- en Zuid-Amerika, waar het werd gebruikt om spirituele verbindingen te versterken.

Maar vandaag de dag zien we het steeds vaker in moderne ceremonies – waaronder ademcirkels.

Waarom Cacao en Ademwerk Samen?

De combinatie van cacao en ademwerk is zo krachtig omdat beide een diepe heling bevorderen, elk op hun eigen manier. Waar ademwerk je helpt om door fysieke en emotionele blokkades heen te ademen, werkt cacao subtieler op je hart en geest.

  • Cacao opent het hart: De theobromine in cacao zorgt ervoor dat je bloedvaten verwijden en er meer zuurstof naar je hart stroomt. Dit kan gevoelens van verbinding, liefde en compassie versterken, zowel voor jezelf als voor anderen in de cirkel.

  • Ademwerk helpt loslaten: Door diep te ademen, krijg je toegang tot diepere lagen van jezelf. De ademhaling kan spanningen, emoties of blokkades losmaken die je misschien jarenlang hebt vastgehouden. Cacao maakt dit proces nog soepeler door je te ondersteunen in het loslaten.


De samenwerking tussen adem en cacao creëert een omgeving waarin je dieper kunt voelen, verkennen en helen. Beide brengen je in een staat van verhoogd bewustzijn, waardoor je dieper in jezelf kunt duiken en nieuwe inzichten kunt opdoen.

Wat Je Kunt Verwachten tijdens een Cacao-ademcirkel

Elke cacao-ademcirkel is uniek, maar er zijn een aantal elementen die je in bijna elke sessie zult tegenkomen. Het begint meestal met het drinken van de cacao, wat al een moment van intentie en reflectie is. Terwijl je de cacao langzaam drinkt, word je uitgenodigd om te voelen wat er in je leeft. Misschien kom je gevoelens van dankbaarheid tegen, of juist angst of spanning. Alles is welkom.

Na de cacao volgt het ademwerk. Dit deel van de cirkel is intens en diepgaand. Door bewust en verbonden te ademen, kan je lichaam opgeslagen emoties en spanning loslaten. De cacao ondersteunt je hierin, door je een gevoel van veiligheid en warmte te geven terwijl je door het ademproces gaat.

Mogelijke ervaringen tijdens een sessie:

  • Fysiek: Tintelingen in je handen en voeten, spierontspanning, trillen, of warmte.

  • Emotioneel: Gevoelens van opluchting, verdriet, boosheid, vreugde of liefde. Huilen komt vaak voor, omdat het een natuurlijke manier is om emoties los te laten.

  • Mentaal: Helderheid, nieuwe inzichten, doorbreken van oude denkpatronen.

  • Spiritueel: Gevoel van verbondenheid met jezelf, de groep of het grotere geheel.


Waarom Deze Combinatie Zo Helend Is

Het mooie van de combinatie van cacao en ademwerk is dat ze elkaar versterken. Ademwerk zelf kan intens zijn, en cacao helpt om deze intensiteit te verzachten door je hart te openen en een liefdevolle energie te brengen. Tegelijkertijd maakt cacao de ervaring dieper door je te helpen emoties te voelen en los te laten die je anders misschien niet zou bereiken.

Tijdens een cacao-ademcirkel worden je lichaam, geest en ziel allemaal aangesproken. Het helpt je niet alleen om spanning los te laten, maar ook om met nieuwe energie, inzichten en verbinding de cirkel te verlaten. Of je nu op zoek bent naar heling, groei, of gewoon een diepere verbinding met jezelf, deze combinatie biedt de ruimte om dat te ervaren.


Contra-indicaties: Waar Moet Je Op Letten?

Hoewel cacao en ademwerk samen prachtige resultaten bieden, zijn er enkele situaties waarin je voorzichtig moet zijn. Cacao heeft een stimulerend effect op het hart en kan de hartslag verhogen. Als je hartproblemen hebt of medicijnen gebruikt zoals antidepressiva of MAO-remmers, is het belangrijk om eerst je arts te raadplegen voordat je deelneemt.


Daarnaast kunnen mensen die gevoelig zijn voor sterke emotionele reacties zich overweldigd voelen door ademwerk. We raden aan om altijd in je eigen tempo te gaan en contact op te nemen met de facilitator als je je ongemakkelijk voelt.




Hoe Je Je Kunt Voorbereiden op een Cacao-ademcirkel

Om het meeste uit een cacao-ademcirkel te halen, is het belangrijk om goed voorbereid te komen. Hier zijn enkele tips:

  1. Hydrateer goed: Cacao werkt als een mild diureticum, dus zorg dat je voldoende water drinkt voor de sessie.

  2. Eet licht: Drink cacao op een relatief lege maag voor het beste effect.

  3. Stel een intentie in: Bedenk van tevoren wat je wilt loslaten of wat je tijdens de sessie wilt ontvangen. Dit helpt je om gefocust te blijven tijdens de cirkel.

  4. Kom met een open hart: Laat verwachtingen los en geef jezelf de ruimte om te ontvangen wat er komt.


Benieuwd naar de kracht van Cacao en Ademwerk?

Als je nieuwsgierig bent naar wat deze combinatie voor jou kan betekenen, nodig ik je uit om een keer deel te nemen aan een van onze cacao-ademcirkels. Het is een unieke kans om diepere lagen van jezelf te verkennen, blokkades los te laten en je opnieuw verbonden te voelen met je hart en je adem.

Meld je aan voor een van onze cacao-ademcirkels en ervaar de helende kracht zelf.



Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen of wil je meer informatie over hoe je een holistisch en evenwichtig leven kunt leiden? Neem gerust contact met ons op of plan een vrijblijvend intakegesprek om te ontdekken hoe wij jou kunnen ondersteunen op je reis naar persoonlijke groei en algeheel welzijn.

Wil je verder de diepte in?

Als je klaar bent om dieper te gaan en je persoonlijke ontwikkeling verder wilt versterken, bekijk dan onze online programma's en workshops. Wij bieden een breed scala aan trainingen en cursussen die je helpen om je vaardigheden te verdiepen en je bewustzijn te vergroten.

Word Lid van Onze Community

Onze community Nederland is een plek waar je kunt groeien, leren en delen met anderen die dezelfde interesses en doelen hebben. Word lid van onze community en profiteer van de vele mogelijkheden om te verbinden:

  • Neem deel aan lokale groepen die zich richten op specifieke onderwerpen zoals ademwerk, coaching, en Yoga Nidra.

  • Start je eigen groep binnen de community en creëer een ruimte voor gelijkgestemden om te delen en samen te groeien.

Doe Mee aan Ons Forum

Neem deel aan ons forum, waar je kunt:

  • Discussies voeren over uiteenlopende onderwerpen, waaronder ademwerk, coaching, Yoga Nidra, en meer.

  • Ervaringen delen en leren van de inzichten van anderen.

  • Vragen stellen en ondersteuning krijgen van zowel onze experts als medegebruikers.

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief

Blijf verbonden met onze holistische gemeenschap en ontvang onze nieuwste blogs, programma’s, evenementen en speciale aanbiedingen rechtstreeks in je inbox. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig inspirerende content die je helpt om een volledig en bewust leven te leiden.

Ontdek Onze Kennisbank

Naast onze inspirerende  blog artikelen, nodigen we je uit om onze Kennisbank te verkennen. Hier vind je diepgaande informatie, praktische tips en oefeningen over verschillende onderwerpen zoals ademwerk, transformatiecoaching, Yoga Nidra en holistische gezondheid. Deze kennisbank is een waardevolle bron voor iedereen die meer wil leren over persoonlijke groei, balans en welzijn.

Ben je benieuwd naar thema's zoals emotionele blokkades, trauma, of hoe je kunt werken aan een gezondere ademhaling? Klik dan hieronder om direct naar onze kennisbank te gaan en ontdek wat jou kan ondersteunen op jouw reis naar een bewuster en vervullend leven.

Ontdek de Kennisbank

Zo blijft jouw innerlijke reis niet alleen geïnspireerd, maar ook goed geïnformeerd!

bottom of page